Vi er glade for vækst

Blogindlæg af Gruppeformand Martin Sikær og Næstformand i Teknisk Udvalg, Alex Vejby Nielsen

Vi er glade for vækst. Vejle Kommune er en vækstkommune. Men når vores byer vokser, skal udvikling ske i respekt for og i sammenhæng med lokalområdet! Det gik vi til valg på sidste år. Det følger vi op på nu.

Når vi bygger nyt i vores byer, skal det ske i respekt for det allerede eksisterende, og vi skal have infrastrukturen med. Det er vores opgave som politikere at sørge for, at der er daginstitutioner, skoler og haller i fritiden, når vi øger boligmassen. Vi skal sikre, at der er sammenhæng og helhed i udviklingen af byerne.

Vi har i de senere år oplevet, at der netop ikke er den sammenhæng eller en helhedstilgang til udvikling af vores boligmasse. Særligt mærkes det i Vejle Øst med udstykninger i Tirsbæk Bakker og i Skibet, men også i Vinding/Mølholm går det så stærkt, at tilpasning af det eksisterende ikke kan følge med. Og aktuelt er kapaciteten i forhold til pasningsområdet nået grænsen i Grejs, mens i Børkop er det pladsen på skolen, der er knaphed på. Fortsætter vi med at bygge i områder som fx Grejs og Børkop, så skal vi også sørge for, at der er blandt andet er pasningsmuligheder, skoler, idrætsfaciliteter og cykelstier, som følger med den øgede boligmasse. 

Vejle kommune skal fortsat være et godt sted at bo
Vi siger ikke, at udviklingen skal stoppe. Vi siger, vi er nødt til at sikre at investeringer i sammenhængen skal følge med. Når vi ikke kan følge med, må vi træde lidt på bremsen. Det kan vi gøre ved at tilbyde gode og attraktive byggegrunde andre steder, hvor vi har plads på skolen, i daginstitutionen, på vejene, og det har vi flere steder rundt omkring i kommunen.

Hvis vi hverken sikrer sammenhængen i eksisterende områder eller tilbyder andre byggegrunde med plads i den nærliggende daginstitution eller en lokal skole med kapacitet, så er der en reel risiko for, at de nuværende populære udviklingsområder netop bliver mindre attraktive, mindre gode at bo i. Både for tilflytterne, men også for de borgere, som allerede bor i området, fordi de oplever et ringere tilbud til deres børn. Vi er glade for vækst og udvikling, men vi skal ikke gøre det ringere at bo et sted i Vejle kommune. 

Vi skal belastes af viden
Kunne I ikke have forudset det? Et spørgsmål, vi hører ofte. Både og. Kommunenplanen, som dækker visionen for udvikling i kommunen inden for en 12 års periode peger på de områder, hvor blandt andet nye boliger kan planlægges. Men hastigheden, hvormed lokalplanerne i bestemte udviklingsområder er blevet til, er kommet bag på os politikere og en egentlig viden om, hvilken betydning, den nye boligmasse får for det eksisterende område, har vi egentlig ikke. 

Vi har lokalplanpligt, når et areal er udlagt til fx beboelse i kommuneplanen. Vi kan i et vist omfang styre hastigheden i lokalplansarbejdet, men vi er forpligtede til at lave lokalplaner, der følger kommuneplanlægningen. Derfor kræver et arealudlæg i kommuneplanen enten, at vi er enormt gode til at forudsige vækstens hastighed i de forskellige dele af vores kommune – eller at vi er enormt gode til hurtigt at tilpasse kapaciteten på veje, daginstitutioner, skoler, haller og idrætsfaciliteter, når vi kan se, at det går stærkt. 

Når vi ikke kan forudse alt, som hastigheden fra mark til boligmasse i et bestemt område med et kæmpe pres på skole- og daginstitutionerne, veje, fritidstilbud og cykelstierne til følge, så er det vores ansvar som politikere at gøre noget ved det.

Fremover bliver svaret: Kapacitetsnotat
Vi skal som politiker belastes med viden, og med et kapacitetsnotat hæver vi vores vidensniveau. Det handler om, at når vi har en større lokalplan i teknisk udvalg, så kan vi bede om et følgedokument, der efter bedste skøn beskriver, hvad lokalplanen kan få af betydning for området. Dermed kan vi politikere ikke frasige os ansvaret for, hvad der kan ske med et område, når vi giver grønt lys til en større lokalplan. 

Dokumentet eller notatet betyder nemlig, at vi politikere bliver belastet med viden. Vi kan ikke undslå, at vi nok kunne have forudset konsekvenserne af lokalplanen. Vi kan ikke komme og sige, at når vi udbygger med 40 ekstra parceller, at vi ikke vidste, det ville lægge øget pres på daginstitutionsområdet, og at den beslutning fx 7 år senere påvirker skolerne.

Kapacitetsnotatet er opstået i en dialog i vores byrådsgruppe. Med kapacitetsnotatet sikrer vi den nødvendige indsigt i mulige konsekvenser for borgerne i området. Vi er Danmarks 5. største kommune, og vi vokser stadigt. Vi skal passe på med at have et alt for stort og ensidigt fokus på at få nye borgere til kommunen. Vi skal også tage hensyn til sammenhængen og de borgere, der bor her allerede. Tager vi ikke helhedsbrillerne på og tænker betydningen hele vejen rundt, så kan vækst, som er positiv, få en negativ effekt. Det er nu, vi skal tænke os om.