Skulle vi prøve at tage ansvar

Indimellem bliver jeg lidt træt af politik. Det gør jeg, når kampen for at fralægge sig ansvaret fylder mere, end viljen til at tage ansvaret på sig. Det ansvar vi som byrådsmedlemmer er valgt til at tage!

I mandagens udgave af Vejle Amts Folkeblad tillod jeg mig at gøre opmærksom, at der er en afgrundsdyb afstand mellem det serviceniveau vi tror, vi tilbyder borgerne i Vejle Kommune, og det budget, vi år efter år bevilger til at opfylde det. 

Og når vi så samtidig lader som om det lave serviceniveau i ældreplejen kommer bag på os, ja, så er det, jeg bliver træt! 

For når vi som ansvarlige politikere ikke tør tage ansvaret på os, så lader vi personalet i stikken. Så er det personalet, der bliver udstillet som ligeglade, dovne og inkompetente i de aktuelle sager om svigt i ældreplejen, som nærværende avis har beskrevet de seneste uger.

Det må vi kunne gøre bedre. Vores opgave må være at give kommunens dygtige ansatte mulighed for at yde den værdige og omsorgsfulde ældrepleje, som bør være en selvfølge. 

Vejle Kommune har markant lavere skatteindtægter end sammenlignelige kommuner. Vi har aktuelt den 3. laveste skatteprocent i hele landet.

Her lige et kort overblik over den aktuelle Kommuneskat i et par steder.

Vejle: 23,4 %
Kolding: 25,5 %
Horsens: 25,4 %
Hedensted: 25,5 %
Fredericia: 25,5 %

Opkrævede vi samme kommuneskat i Vejle Kommune, som i de 4 nævnte nabokommuner, ville vi have godt 300 millioner kroner mere at drive kommune for. 300 millioner kroner! Hvert år.

Jeg siger ikke, at vi nødvendigvis skal hæve skatten. Jeg nævner det blot for at gøre opmærksom på, at et så stort beløb naturligvis kan mærkes på vores serviceniveau. Og at en så lav skatteprocent har nogle konsekvenser.

For selv om vi har nogle super dygtige og arbejdsomme ansatte i vores dagtilbud, skoler, ældrecentre mv, så kan de naturligvis ikke være for 300 millioner kroner mere effektive end dygtige medarbejdere i vores nabokommuner.

Som nævnt har vi den 3. laveste kommuneskat her i landet.
Kun Tårnby med 23,2% og Rudersdal med 23,1% ligger under Vejle Kommune. Betyder det så, at de to kommuner er lige så pressede på indtægtssiden som Vejle.

Ikke helt. For de opkræver henholdsvis 7,2 og 9,2 promille i dækningsafgift. 

En dækningsafgift er en erhvervsskat, der gør, at de, der ejer erhvervsudlejningsejendomme i en kommune, men ikke bor og betaler skat i byen alligevel bidrager til fælleskassen. 

I Vejle afskaffede vi dækningsafgiften i 2018. 

Havde vi Dækningsafgift på niveau med Rudersdal og Tårnby, ville det give Vejle Kommune en årlig indtægt på godt 100 millioner kroner. 100 millioner kroner! Hvert år

På baggrund af ovenstående inviterede jeg til en åben dialog med mine kollegaer i Vejle Byråd omkring den manglende balance mellem budget og forventninger til serviceniveau.

Enten finder vi en måde at hæve indtægterne på i Vejle Kommune, eller også begynder vi politikere at tage ansvaret for det lave niveau. I stedet for konsekvent at kaste personalet under bussen.

Skuffelsen var derfor enorm, da jeg så de automatreaktioner, der kom fra Venstre og Konservative.

Gruppeformanden for Venstre Lars Smidt siger, at vi ikke kan gøre noget pga. de rammer, der er aftalt mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening, og at det er naivt at tro at flere penge vil fjerne alle fejl.

Kære Lars 
Selvfølgelig kan vi udfordre rammerne og få en større andel af den samlede økonomiske kage. Men det kræver, at vi tør spørge Kommunernes Landsforening og stille krav. Dit parti ønsker ikke at gå den vej. Det er trist.

Selvfølgelig kan end ikke alle penge i hele verden udelukke fejl og uheldige sager. Det har jeg aldrig påstået. 

Men for søren hvor er det dog naivt at tro, at det ikke har konsekvenser for vores serviceniveau, at vi bruger så markant færre midler på velfærdsområderne end en gennemsnitskommune.

Gruppeformanden for Konservative Dan Arnløv mener simpelthen, at jeg har meldt Socialdemokratiet ud af kommende budgetforhandlinger, da jeg på partiets vegne har højere forventninger til det kommunale serviceniveau, end de nuværende skatteindtægter tillader. 

Og så gentager han det samme sludder om nogle kommunale rammer, der skulle være umulige at gøre noget ved. 

Jeg kan tørt konstatere, at det lykkedes rigtig fint for Horsens Kommune de to foregående år.

Fakta er, at både Venstre og Konservative bruger “Kommunale Rammer” som en undskyldning for ikke at foretage sig noget som helst. Som en undskyldning for ikke at ville give borgerne i vores kommune den service, de med rimelighed kan forvente. 

Det er både en rigtig dårlig undskyld og samtidig et udtryk for manglende kommunal økonomisk forståelse.

Helt galt går det dog for det menige Venstremedlem af Økonomiudvalget Per Olesen. Per Olesen udtaler, at en genindførelse af dækningsafgiften vil skræmme virksomheder væk fra Vejle Kommune.

Jeg ved simpelthen ikke, hvad det er for en tidsalder Olesen befinder sig i. 

Kære Per Olesen
Den moderne erhvervsvirksomhed er naturligvis sit ansvar for lokalsamfundet bevidst, og bidrager gerne til et velfungerende velfærdssamfund.

Tiden, hvor det eneste en virksomhedsejer ønskede sig var lavere skat, er altså et overstået kapitel. Ja, jeg tvivler faktisk på, at det nogensinde har været sådan.

Alle virksomhedsejere og erhvervsfolk i almindelighed er optaget af både at tiltrække dygtige medarbejdere og at sikre, at disse medarbejderes trives, både på og udenfor jobbet. En medarbejder i trivsel er en effektiv medarbejder. 

Enhver moderne virksomhedsejer har set værdien af:

  • Et velfungerende dagtilbud
  • En velfungerende skole
  • Gode institutioner til plejekrævende medborgere
  • God og velfungerende infrastruktur
  • En offentlig transport, der fungerer
  • En grøn og klimavenlig kommune
  • En kommune med et godt og varieret kulturtilbud

Listen er langt fra udtømmende for ting, der vægter højere for erhvervsledere, end et par promille lavere dækningsafgift.

Så kære blå venner

Skal vi ikke slå autopiloten fra?

Skal vi ikke prøve at tage ansvaret på os?

Skal vi ikke mødes til en fordomsfri snak om, hvordan vi løser de udfordringer, vi er blevet valgt til at løse? I stedet for bevidstløst bare at gøre som vi plejer og lade stå til. 

Vi er i mit parti mere end klar til at trække i arbejdstøjet. Vi er klar til at lande de kompromisser, der kræves. Tiden er inde til at handle. 

Jeg tror faktisk, det er det, både erhvervslivet og borgerne forventer af os!


Martin Sikær
Gruppeformand Socialdemokratiet i Vejle Kommune