Skulle vi ikke prøve at udnytte potentialet?

Vi socialdemokrater går altid ind til budgetforhandlingerne med åbent sind og et klart mål om at få indflydelse. Vi går efter at kunne skrive under på et budget, der skaber udvikling og forbedrer forholdene for borgerne i kommunen.

Sidste år stod vi udenfor, men i år er vi igen en del af budgettet, og det glæder os. Vi mener nemlig – helt objektivt, selvfølgelig – at et budget, vi har medunderskrevet, altid er et bedre budget end et, hvor vi ikke er med. Det betyder ikke, at vi mener, alt er perfekt, men vi er med, og vi har kæmpet for at få vores prioriteter igennem.

Jeg har omtalt budget 2025 som et “rugbrødsbudget”. Det lægger en solid bund, men mangler visioner. Og det er her, vi som politikere må være ærlige over for os selv: Vi har alt for lidt reel indflydelse på kommunens budget. Vejle Kommunes samlede budget er på godt 9 milliarder kroner, men kun omkring 100 millioner af dem kan vi som politikere faktisk påvirke. Det harmonerer ikke med de store ambitioner, vi ved, mange i Vejle Byråd har. Det er et problem, vi skal tage seriøst.

Og selv de 100 millioner, vi kan justere på, kan vi dårligt tage ejerskab for. Tag for eksempel den nye festivalplads. I budgettet står der pludselig noget om, at indtægterne fra pladsen skal bruges til vedligeholdelse af området ved Anesminde. Ingen af os politikere har nævnt Anesminde under forhandlingerne, og alligevel står det nu i det endelige forlig. Det er et lille, men sigende eksempel på, hvordan vi politikere er blevet marginaliseret i processen. Det er ikke holdbart, og det skal vi få rettet op på.

Det bliver dyrere at vente!
Men der er langt større udfordringer, vi står over for, som kræver handling nu. En af dem er oversvømmelserne i Vejle Midtby. Vi kan ikke længere lade som om, det kommer bag på os, hver gang midtbyen står under vand. Og vi kan ikke pege fingre ad andre. Skyldsforskydning hjælper ingen – mindst af alt de borgere, der for tredje gang på et år har fået deres hjem og butikker ødelagt af vandmasser.

I stedet skal vi tale om ansvar. Og ansvaret ligger hos os folkevalgte i Vejle Byråd. Ingen andre. At borgmesteren har valgt at skyde ansvaret over på et fagudvalg og sagt, at de bare skulle have “blæst på lovgivningen” og oversvømmet en EU-fredet eng, må stå for hans egen regning. Det er uværdigt og uden format.

Vi har brug for handling – ikke mere udenomssnak eller ansvarsfraskrivelse. Og vi ved, hvad der skal til: Vi skal blandt andet etablere sandfang, oprense og udgrave omløbsåen, og vi skal indgå aftaler med de fem landmænd, der ejer jorden opstrøms, så vi kan bruge den til vandtilbageholdelse. Den aftale burde være indgået for længst.

Der er ingen undskyldninger længere. Hverken EU-regler eller statslige rammer står i vejen for, at vi handler. Det handler kun om politisk vilje, og den skal vi finde. For borgerne i Vejle Midtby har krav på handling – nu.

I budget 2025 er der afsat 4 millioner kroner til at øge kapaciteten i omløbsåen. Men det er desværre både for lidt og for sent. For lidt, fordi vi har midlerne til at gøre mere, og for sent, fordi vi har vidst i årevis, hvad der skulle gøres, men ikke handlet. Det er desværre en tendens, vi ser gentage sig i Vejle Byråd. Vi ignorerer de åbenlyse udfordringer, der kræver handling her og nu, og håber, at de på magisk vis forsvinder af sig selv. Det gør de ikke – og det bliver kun dyrere at løse dem jo længere vi venter.

Se bare på vejnettet, som er presset til det yderste. Der er brug for investeringer nu. Engangspenge kan lappe huller på kort sigt, men vi har brug for en langsigtet løsning. Det samme gælder Petersmindeskolen, som skal udvides for at rumme de mange nye børn. Jo længere vi venter, jo dyrere bliver det. Og så er der Ibæk Strandvej, der bogstaveligt talt er ved at skylle i fjorden. Vi ved, hvad der skal gøres – og jo før vi handler, jo billigere bliver det. At vente koster.

På trods af alle disse udfordringer har vi dog nået én vigtig milepæl i årets budget: Vi har sikret, at der ikke spares på de store velfærdsområder. Det er vi stolte af, og vi vil gerne takke de øvrige partier for at nå frem til dette resultat. Men vi må også spørge os selv: Hvorfor kunne vi ikke gøre det samme sidste år? Det lader vi ligge for nu og ser fremad.

Vi underskriver årets budget med det håb, at vi fremover kan tage fat på de reelle udfordringer, investere rettidigt og sikre en højere service til borgerne i Vejle Kommune. Det er vores mål – ikke bare at bruge flere penge, men at sikre, at pengene bruges rigtigt, så vi kan løfte serviceniveauet til et anstændigt niveau.