Martin Sikær vil gøre Vejle til et bedre sted
At opføre sig ordentligt er hans livsfilosofi. Både i hans arbejds- og privatliv. Lokalpolitiker Martin Sikær fortæller om sin vej ind i politik, vigtigheden i at møde sine medmennesker, hans foragt for politisk mudderkast og om bagsiden af medaljen. Men vigtigst af alt; hvordan han forsøger at gøre Vejle til et bedre sted.
Af Mie Schmidt
Han sidder med benene over kors. Sipper til den friskbryggede, dampende kaffe. Rømmer sig for ikke at hoste efter hver enkelt sætning. Han bliver afbrudt af to midaldrende mænd, der spørger, om han har tid til at snakke. Den ene takker ham for hjælpen til et nyt klubhus i kommunen. Han smiler ydmygt. Selvom han er midt i noget, giver han sig god tid til at lytte. Han aftaler mødetidspunkter med dem begge, en dag i næste uge. Kalenderen er godt fyldt, men han finder altid tid til at snakke med dem, der vil snakke med ham. Der er nemlig en ting, som Martin altid lever efter og som skinner igennem både i hans arbejds- og privatliv: “Min livsfilosofi er at opføre sig ordentligt” siger han og smiler.
I fars fodspor
De grålige, stikkende skægstubbe og smilerynkerne omkring øjnene vidner om et levet liv. I de nu 50 år har Martin Sikær altid boet i Vejle. En Vejledreng helt ind til benet. Her bor han stadig den dag i dag med sin kone og tre døtre. Hans efternavn klinger velkendt i ørerne hos de fleste vejlensere. En arv han uden tvivl tager med fra sin far, Peter Sikær, der var en anerkendt skoleinspektør og socialdemokrat i Vejle. Men også på grund af sit eget hårde arbejde, der nu har udmøntet sig i et af de mest succesfulde forretningsimperier i Vejle. Tre spisesteder forenet i Den Smidtske Gård.
Men det er ikke dét, som optager størstedelen af Martins værdifulde tid. Han brænder nemlig for lokalpolitik, sidder i byrådet og er derudover borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Vejle kommune. Følger sin fars fodspor. Og netop hans far har spillet en stor rolle i hans politiske karriere: “Jeg tror, at noget af det jeg fik med fra min far og mor, det var at have mulighed for at give mennesker nogle lige muligheder for at lykkes i livet (...) Og så bare det der med at når jeg syntes, at det min far gjorde, det var godt, så var det måske også naturligt at få den samme politiske overbevisning” fortæller han.
Peter Sikær efterlod sig en brændende, politisk motivation hos sin søn. Under et ellers almindeligt besøg på hospitalet under faren sygdomsforløb i 2017, bliver Martin stoppet på vej ud ad døren. “Må jeg sige noget?” spørger Peter. Efter halvanden times tid hvor de to i stilhed har overværet en håndboldkamp i fjernsynet, og ikke har udvekslet mange ord, finder Martin det en smule besynderligt. Han smiler for sig selv. “Jeg vil gerne have, at hvis du får chancen for at blive borgmester, så synes jeg, at du skal gå efter den. For det tror jeg du kan”. Der bliver stille. Martin bliver rørt. Det er den eneste gang de to nogensinde har diskuteret det, og de snakkede aldrig om det sidenhen.
Peter døde tre måneder senere.
“Nu vil jeg fandme gerne vise, at det kan jeg godt. Og det tror jeg bare er et meget, meget stærk drive at have, som andre ikke har. Og det er ikke for at få titlen, men for at have muligheden, som jo også er det jeg tror han mente; at gøre Vejle til et bedre sted” siger Martin.
Ansigt til ansigt
Netop dét med at gøre Vejle til et bedre sted, er noget der fylder meget for Martin. Som formand for børne- og familieudvalget i kommunen har han fra start været fast besluttet på, at han ville mødes og snakke med de involverede mennesker. Ansigt til ansigt. Efter kommunalvalget i 2021 iværksatte han sin plan om at besøge alle skoler og daginstitutioner i Vejle kommune på et halvt år. Selvom de fleste fra start nedskød planen og kaldte den for umulig, påbegyndte
Martin i marts i år sin rundtur, som han endelig kunne færdiggøre i september. “Når man stiller op til et byråd eller en kommunalbestyrelse, så er det jo fordi, at man ønsker at lede nogen i en retning. Men jeg vil også gerne vide hvilken retning folk gerne vil i. Eller i hvert fald hvad de har af ønsker, hvad der rører sig” fortæller han.
Meget tyder på, at Martin Sikærs politiske tilgang er værdifuld hos vælgerne. En undersøgelse fra Voxmeter foretaget for Momentum viser, at knap halvdelen af danskerne mener, at lokalpolitikere har en bedre fornemmelse for, hvad der rører sig i samfundet, end landspolitikerne på Christiansborg har.
Mudderkast og uenigheder
Landspolitik og politikerne på Christiansborg har Martin ikke meget tilovers for: “Jeg gider ikke den tone og det mudderkast, der er derovre. Selv mit eget parti er jeg ved at kaste op over. Fortæl nu hvad I vil og lad være med at nedgøre alle mulige andre”. Det kunne aldrig falde ham ind at gå ind i landspolitik. Lokalpolitik er dét, der rykker. Det er dér, hvor han kan se resultater. Er han med til at bevilge penge til en idrætshal, en vej eller en bygning, så står det, færdigbygget, inden for får år. Han er i sit arbejde med til at sætte nogle lokale rammer, som ikke bare bliver ændret i næste valgperiode. “Jeg kan mere direkte være med til at påvirke de menneskers liv, som jeg møder” siger han.
Det er dog ikke alle, som er enige med Martin. Han oplever også på egen person en voksende tendens med mudderkast: “Jeg har kode på både min telefon og computer. Ikke fordi min kone ikke må se mine beskeder, men fordi mine børn ikke skal læse mine mails. Det er virkelig bagsiden af medaljen” fortæller han. Han læser dem sjældent. Han foretrækker at have en saglig dialog med dem, der er uenige med ham og inviterer gerne på rundstykker og kaffe, hvis nogen har brug for at snakke. Han forsøger at opføre sig ordentligt, også over for sine politiske modstandere. “Og hvad er så at opføre sig ordentligt? Jamen det er vel også nogle gange ikke at opføre sig ordentligt og gøre ting, som der ikke bliver forventet af en” afslutter han.