Så er vi her igen. Vi prøver at skabe en god debat om serviceniveauet i Vejle Kommune. Men i stedet for at tage debatten, griber Venstre ud efter autopilotknappen. De fremkommer med det virkelighedsbillede, de trives bedst med - at Socialdemokraterne er økonomisk uansvarlige. Den diskussion tager vi gerne. Men lad os basere den på fakta. Og lade det være op til borgerne i Vejle Kommune, at drage deres egne konklusioner.
Hvordan kan det være ”Farligt og Usikkert" at sikre værdig ældrepleje? Vi har gentagne gange hørt politikere fra stort set alle partierne i Vejle Byråd udtale, at serviceniveauet på seniorområdet i Vejle Kommune er for lavt. Ord er gratis, handling koster. Men når besparelser og nedskæringer på ældreplejen fører til merudgifter samlet set, ja så koster det faktisk endnu mere, hvis vi ikke handler.
Vi socialdemokrater går altid ind til budgetforhandlingerne med åbent sind og et klart mål om at få indflydelse. Vi går efter at kunne skrive under på et budget, der skaber udvikling og forbedrer forholdene for borgerne i kommunen. Sidste år stod vi udenfor, men i år er vi igen en del af budgettet, og det glæder os. Vi mener nemlig – helt objektivt, selvfølgelig – at et budget, vi har medunderskrevet, altid er et bedre budget end et, hvor vi ikke er med. Det betyder ikke, at vi mener, alt er perfekt, men vi er med, og vi har kæmpet for at få vores prioriteter igennem. Jeg har omtalt budget 2025 som et “rugbrødsbudget”. Det lægger en solid bund, men mangler visioner.
Vores klare mål når vi går til budgetforhandlinger er altid at skaffe de bedst mulige betingelser for borgerne, for de ansatte og for virksomhederne i Vejle Kommune. I år var ingen undtagelse. For fire år siden blev der gennemført den seneste udligningsreform i Danmark. Det er den aftale, der fordeler de statslige tilskud til kommunerne. Vejle blev ved den lejlighed tildelt små 120 millioner kroner ekstra årligt til at drive vores kommune for. Vi var glade, for de midler skulle ud at gøre gavn blandt borgerne. Men vi blev klogere. Flertallet i Vejle Byråd mente, at de 120 millioner kroner skulle blive i den bugnende pengekasse, så kassen kunne vokse sig endnu større. Man påstod ligefrem, at det var direkte ulovligt og at vi som kommune stod til en stor millionbøde, hvis man gjorde som vi foreslog. Altså brugte pengene på driften af vores kommune.
Lad mig slå det fast med det samme. Socialdemokratiet går ind til dette års budgetforhandlinger med det klare mål at være med til at tage ansvar og skrive under på budgettet. Det gør vi hvert år. Sidste år gik den desværre ikke. Flertallet ønskede at sende det politiske signal, at Vejle Kommune kunne og skulle drives endnu billigere. Vi mente omvendt, at den besparelse, der blev lagt op til, ikke gav mening. Man ville spare sig til merudgifter og det ville gå ud over det borgernære serviceniveau. Så vi tog ansvar ved at stemme imod, og fremlægge vores eget budgetforslag sammen med SF.
Udvikling er en nødvendighed i en foranderlig verden. Uanset om vi bryder os om det eller ej. Og udvikling er en forudsætning i en kommune, hvis grundfortælling er bygget op på vækst. Udvikling betyder samtidig forandring. Og forandringer kan gøre mange af os utrygge. Vi har længe været store fortalere for at bygge en ny folkeskole i Ny Rosborg-bydelen. En moderne og tidssvarende skole, der skal bygges og placeres mere hensigtsmæssigt end Damhaven Skole.
Jeg er hverken sur, vred eller skuffet. Jeg er alene positiv overrasket. Vi i Socialdemokratiet har brugt de sidste par år på at forklare, at likviditeten i Vejle Kommune ikke er under pres, og at der er råd til mere. Det eneste, det krævede, var lidt politisk mod. Og nu giver byrådets øvrige partier os ret. Det er ubeskriveligt dejligt. Jeg er nærmest lykkelig. På egne og på borgernes vegne. Men jeg er også ret bekymret: Normalt bruger vi det meste af et halvt år på at forberede, behandle og til sidst forhandle et budget. Forligskredsen brugte i sidste uge to timer! Én time mandag og én time torsdag. Og så er man klar til at fordele 260 millioner kroner. 260.000.000,-!! Uden råd eller vejledning fra forvaltninger eller direktion.
Er det stadig bare politik og ideologi? Er det stadig bare politik, når vores kommunale rengøring hos plejekrævende borgere nu kun skal foretages hver tredje uge, i stedet for hver anden? At rengøringen ikke længere omfatter støvsugning og gulvvask. Her skal borgerne i stedet selv anskaffe sig en robot. Er det stadig bare politik, når vores daginstitutioner må skære op til 2,5 time i åbningstiden, for at få økonomien til at hænge sammen? Er det stadig bare politik, at vores folkeskoler og specialskoler skal spare op til 4 %, for at få økonomien til at nå sammen?
Kommunerne må ikke bruge de penge, de har! Dette udsagn hører vi næsten altid, når lokalpolitikere skal forsøge at forklare, at budgettet ikke helt blev som man ønskede. Som en undskyldning for, at der heller ikke denne gang var penge til at gennemføre alle løfterne fra valgkampen. Det er en rigtig dårlig undskyldning.
I redaktionschef Kristian Pahus glimrende leder d. 8/3 24 “Man køber gulvklude i stedet for at lappe taget”, rammesætter han på fornemste vis de udfordringer, Vejle Kommune styrer direkte imod, med Venstre ved roret. Vi går snart på grund. Eller sagt på en anden måde - vi er simpelthen i gang med at spare os til enorme merudgifter. Det er ikke alene dumt. Det er direkte økonomisk uansvarligt.
På lederpladsen i Vejle Amts Folkeblad blev S og SF for kort tid siden bedt om at gå planken ud. Når vi ikke kunne skrive under på budgettet, mente den ansvarshavende redaktør, at vi så som en naturlig konsekvens måtte forlade konstitueringen. Den fik lige lidt ekstra kant. ”Lone og Martin bør forlade de lukrative formandsposter”, hed det sig.
Det kommunale serviceniveau bliver aldrig de ansattes ansvar. Men de løser opgaven ud fra den præmis, vi fra politisk hold giver dem muligheden for. Det er naturligvis at gå alt for langt, når chefredaktør Kim Dahl Nielsen sammenligner den opgave de kommunalt ansatte i ældreplejen, på voksenområdet, samt i de kommunale skoler og dagtilbud står over for, med frihedskæmperne og modstandsfolkene fra 2. Verdenskrig. Men Chefredaktøren skal jo med sin leder, vel netop sætte fokus på og skabe debat om aktuelle lokale udfordringer. Så om ikke andet, så tak for det. Det kan aldrig være de kommunalansattes ansvar, hvilket serviceniveau vi har i Vejle Kommune. Det ansvar skal ene og alene placeres hos 31 folkevalgte politikere i Vejle Byråd. Og det ansvar skal vi tage på os.
Er det usædvanligt at be’ om en genåbning af et budget? Ja, helt bestemt. Er det bare et mediestunt. En tidlig begyndelse på valgkampen? Selvfølgelig er det ikke det. Det er sagen simpelthen alt for alvorlig til. Konsekvenserne af det vedtagne budget er ødelæggende. Både på den korte og på den lange bane.
Mette, Tage og Lars har hermed ordet på min Blog: Et budget langt over grænsen. Åbent brev til Vejle Byråd. Vejle, 5. december 2023. I disse dage sidder skoleledere, lærere og pædagoger og sveder i samarbejdsudvalgene ude på Vejle Kommunes folkeskoler. De skal forholde sig til et sparekatalog, som rammer både specialundervisningen og almendelen med et beløb, som samlet svarer til 50-60 stillinger. En aldeles demotiverende opgave i en tid, hvor kassen i Vejle kommune bugner og indtægterne slår rekorder. Især fordi Folkeskolen i forvejen sukker og tørster efter et løft. Sidste år blev 15 millioner fjernet fra skolen, og i år skal vi så til det igen.
Jeg vil gerne starte mit indlæg med en undskyldning. En uforbeholden undskyldning. Jeg dukkede op ved 1. behandlingen af dette budget med både popcorn og sodavand. Det var dumt. Det var barnligt. Det var uprofessionelt. Undskyld. Jeg handlede på egen hånd. Min gruppe kan ikke tages til indtægt. De var end ikke orienteret. Men jeg troede rent faktisk, der var noget at fejre! Jeg troede rent faktisk, at vi politikere i Vejle Byråd mener, hvad vi siger. Både her i salen, i fagudvalget, på gaden og ved borgermøder. Og alle var enige om, at vi skulle lave et velfærdsbudget. Det var det jeg synes var værd at fejre! Med popcorn og sodavand.
Vi forlod forhandlingerne om det kommunale budget 2024 tirsdag d. 12. september. Det gjorde vi, fordi vi ikke vil besparelser på de store velfærdsområderne for de ældre, de sårbare og børn og unge. Det er unødvendigt. Vejle Kommune har en enestående mulighed for at bringe serviceniveauet i bedre balance.
Vi er ikke med i budgetforliget 2024. Det er på alle måder trist. Et budget vi er med i, er altid mere balanceret end et budget, hvor vi står udenfor. Men vi står udenfor, fordi budgettet indeholder nye besparelser på velfærdsområderne. Besparelser, som er absolut unødvendige, da vi så rigeligt har råd til at lade være. Besparelser, der kommer til at gå ud over kernevelfærden. Vi er i den socialdemokratiske byrådsgruppe meget opmærksomme på at være økonomisk ansvarlige. Men vi nægter altså at acceptere, at man i Vejle Kommune måler ”rigdom” ud fra hvor mange penge, der ligger i kommunekassen. For os vil det vigtigste altid være, hvordan vi behandler borgerne. Og her er der altså meget tilbage at ønske.
I dag er en festdag. En dag, som min gruppe og jeg har set frem til et helt år. For det er netop dagen i dag, vores venlige Borgmester henviser til de øvrige 364 dage, hvis nogen spørger til udfordringer af enhver art. ”Det må vi tage i budgettet.”, eller ”Jeg blander mig ikke i sagen." " Det er op til det enkelte fagudvalg at løse udfordringerne indenfor eget område.” Det er de autosvar, vi hører igen og igen.
Vejle Kommune er med afstand den billigst drevne kommune i dette land, når man ser på serviceudgiften pr. borger. I flere år har det været det altoverskyggende mål for flertallet i Vejle Byråd. Det er et helt legalt politisk mål at have. Jeg deler det bare ikke. Som politikere er vi valgt til at prioritere borgernes skatteindbetalinger. Det skal vi gøre med omhu og fornuft og med opmærksomhed på, hvad ting koster. Men alt kommer med en pris. Prisen for at være den absolut billigst drevne kommune i landet er, at vi har et bekymrende lavt serviceniveau.
Vejle Kommune er afhængig af vækst! - Lad os beskytte den. Vejle Kommune har en robust økonomi. Det er egentlig temmelig imponerende, for vi er uden sammenligning den kommune i landet, der procentvis opkræver mindst i skatter og afgifter. Det skyldes, at Vejle Kommune drives meget billig. Så billigt, at vi kun lige akkurat opfylder lovens krav og lever op til minimumsstandarder. Men vi gør så absolut heller ikke mere end det.
Stor ros til Borgmester Jens Ejner Christensen. ”Vi ønsker hele tiden at forbedre forholdene for erhvervslivet i kommunen og skabe en kommune, hvor det er attraktivt at starte og drive virksomhed.” Med disse ord inviteres erhvervslivet i Jelling til debat- og dialogmøde med Borgmesteren. Et fantastisk godt initiativ, som man kun kan rose. Et godt og stærkt erhvervsliv er en væsentlig forudsætning for at drive det velfærdssamfund, vi alle har så stor glæde af. Men lad os da for alt i verden ikke stoppe her.
Indimellem bliver jeg lidt træt af politik. Det gør jeg, når kampen for at fralægge sig ansvaret fylder mere, end viljen til at tage ansvaret på sig. Det ansvar vi som byrådsmedlemmer er valgt til at tage! I mandagens udgave af Vejle Amts Folkeblad tillod jeg mig at gøre opmærksom, at der er en afgrundsdyb afstand mellem det serviceniveau vi tror, vi tilbyder borgerne i Vejle Kommune, og det budget, vi år efter år bevilger til at opfylde det. Og når vi så samtidig lader som om det lave serviceniveau i ældreplejen kommer bag på os, ja, så er det, jeg bliver træt! For når vi som ansvarlige politikere ikke tør tage ansvaret på os, så lader vi personalet i stikken.
I dagens artikel i Vejle Amts Folkeblad kan man godt få indtryk af, at jeg udtaler mig som talsmand for ”Send flere penge-Partiet”. Artiklen er en del af folkebladets temaserie om ældreplejen i Vejle Kommune. Ja, jeg tager ansvar for budgetterne, men jeg lukker ikke øjnene for, at vores velfærdsområder er underfinansierede.
På Byrådsmødet d. 14. december stemte vi i S imod lokalplanforslaget i Kølholt. En lokalplan, der udvider området med 500 boliger. Hvorfor stemte vi så imod, når vi jo rigtig gerne vil udvikling og vækst? Vi stemte imod, fordi vi skal passe på ikke at tabe børnene og børnefamilierne.
Det er en udfordring, at flere og flere skoleelever har svært ved at være i den almindelige skole. Hvordan lykkes vi med at skabe rammer som får børn og unge til at lykkes? Vi SKAL kunne rumme børn med særlige udfordringer. Inklusion? Kræver det et nyt begreb? Et perspektivskift?
Firehøjeskolens afdeling i Vandel lukker til nytår.Det har ikke været nogen nem beslutning. Men det er desværre den rigtige beslutning. Den rigtige beslutning for børnene. Som formand for Børne- og Familieudvalget har jeg det politiske ansvar at sikre og styrke børns faglige, sociale og personlige trivsel. Det står øverst på opgavelisten.
Jeg vil gerne starte med at slå fast, at den ansvarlige socialdemokratiske byrådsgruppe stemmer for dette års budget. Ikke fordi det på nogen måde er prangende, men fordi det var det mindst dårlige vi kunne blive enige om. To tal var temmelig afgørende under selve forhandlingerne.
Men når vores byer vokser, skal udvikling ske i respekt for og i sammenhæng med lokalområdet! Det gik vi til valg på sidste år. Det følger vi op på nu. Det er vores opgave som politikere at sørge for, at der er daginstitutioner, skoler og haller i fritiden, når vi øger boligmassen. Vi skal sikre, at der er sammenhæng og helhed i udviklingen af byerne..
Vejle er en vækstkommune. Og vækst er klart at foretrække, frem for stagnation eller tilbagegang. Men selv vækst kommer med en pris, og tiden er inde til at samle den regning op. Hvis vi ikke snart begynder at investere det, udviklingen kræver, går væksten i stå. Vi skal med andre ord beskytte væksten. Og det gør vi ikke ved bare at gøre som vi plejer.
Blogindlæg af gruppeformand Martin Sikær og formand for Klima-, Natur- og Miljøudvalget Søren Peschardt: Vi glædes over at se, at flere og flere mennesker tager ophold i vores smukke natur. Derfor skal vi skabe flere og bedre alternativer, som kan komme endnu flere til gode.
Lad os tale om den meget vigtige opgave, der ligger foran os: Kommunens budget og de kommende forhandlinger. Mit budskab er klart: Vi skal leve over evne! Er det ikke en uansvarlig position at indtage, som ansvarlig politiker? Det korte svar er: Nej!
Det er ingen hemmelighed, at vi ser både stort potentiale og rigtig god mening i at placere især it-uddannelserne i Vejle, hvor erhvervslivet har budt sig ind som en særdeles aktiv medspiller. Arbejdsmødet med Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen fandt sted mandag d. 25. april 2022.
I dag holdt jeg 1. maj tale i Bygningen til Morgenmøde i Socialdemokratiet Vejle Kommune. Talen kan læses her.
Svaret kan snart blive: Nej, ingen borgerservice i centerbyerne. Du må køre ind til Vejle, men tjek lige deres åbningstider inden, så du ikke kører forgæves.
Nu er det rengøringen på vores skoler, daginstitutioner og plejehjem, den er gal med. Et firma, som bød ind på aftalen, har ikke har leveret som aftalt.
Er udlicitering godt? Det er i hvert fald en vigtig diskussion, vi skal have. Den 1. august 2021 begyndte firmaet HB-Care med visiteret personbefordring i Vejle Kommune. Siden er der indkommet ikke færre end 292 klager over firmaet.
Vejle Amts Folkeblad har skrevet en artikel om mit kommende politiske arbejde som formand for Børne- og Familieudvalget. Artiklen blev meget om folkeskolen, men daginstitutionerne, specialtilbud og dagplejemødre(M/K) mm kommer til at fylde lige så meget i det fremtidige arbejde. Nu skal der leveres!
Først og fremmest tak for kampen og tillykke med sejren til Jens Ejner. Vi førte en valgkamp, hvor vi havde fokus på de store velfærdsområder og på et grønnere Vejle. Den valgkamp er jeg stolt over.
Jeg er blevet opfordret til at søge stillingen som Borgmester i Vejle Kommune. En opfordring jeg ikke kunne sidde overhørig. Jeg har længe haft en stor interesse i Vejle. En interesse, der bestemt ikke er blevet mindre i de 12 år, jeg har været medlem af Kommunalbestyrelsen.
Har du ikke fået set min valgvideo endnu, så se den her. Og bagefter, så skal vi i gang.
Mandag d. 1.11. deltog jeg i TVSyds debat, se eller gense den her. Klik på den røde bjælke.
Det har aldrig været tanken, at Godsbanebygningen skulle genopføres. Forslaget om at pille godsbanebygningen ned og sætte hver en sten og hvert stykke træ i kasser på et lager kom på bordet ud af det blå to timer før byrådsmødet for udelukkende at sikre, at der ikke var et flertal imod projektet.
Vi skal have trygheden og nærheden tilbage i ældreplejen i Vejle Kommune nu!
Socialdemokratiet vil sikre, at politiske ambitioner også bliver omsat til virkelighed. Med vores valgprogram 8 pejlemærker til en grønnere Vejle Kommune med plads til alle angiver vi en ny retning i Vejle Kommune.
Mit socialdemokratiske sindelag blev grundlagt på feriekolonien Louisenlund på Endelave. En feriekoloni skabt af organisationen “Børnenes vel”. Mine forældre drev i over 40 år feriekolonien, hvor børn havde mulighed for et 14 dage langt ophold på den lille ø i Kattegat.
Jeg tror fuldt og fast på, at Vejle Kommune er bedst tjent med at blive ledet af en socialdemokratisk borgmester.
Mens Danmark var lukket ned, gik vi i luften for allerførste gang med podcastserien Vejle er Rød.